Proszę o pomoc, czyli o rozwiązanie Pozdrawiam.
Zad.1 Ramiona trójkąta równoramiennego są równe promieniowi okręgu opisanego. Znajdź kąty trójkąta.
Zad.2 W trójkącie równoramiennym ABC dane są podstawy |AB|=14 oraz ramiona |AC|=|BC|=25. Znajdź promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
Trójkąt równoramienny 2 zad.
- levik
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 10 cze 2007, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: www.levik.pl
- Podziękował: 12 razy
Trójkąt równoramienny 2 zad.
poprowadź wysokości na podstawę trójkąta ( dzieli podstawę na dwie równe części )
spróbuj wykorzystać tw. sinusów
spróbuj wykorzystać tw. sinusów
- Elvis
- Użytkownik
- Posty: 765
- Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 89 razy
Trójkąt równoramienny 2 zad.
1. Trójkąt ABC o podstawie AB i okrąg o środku O. Mamy OA=OC=AC i OB=OC=BC, czyli trójkąty OAC i OBC są równoboczne. W zasadzie to koniec.
2. Na upartego:
- obliczasz pole ze wzoru Herona
- podstawiasz do wzoru na pole i obliczasz sinus jakiegoś kąta
- używając twierdzenia sinusów obliczasz promień
2. Na upartego:
- obliczasz pole ze wzoru Herona
- podstawiasz do wzoru na pole i obliczasz sinus jakiegoś kąta
- używając twierdzenia sinusów obliczasz promień