Współliniowość punktów zależnie od parametru(ów)

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Raq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 23 wrz 2004, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzozów
Podziękował: 5 razy

Współliniowość punktów zależnie od parametru(ów)

Post autor: Raq »

Dla jakich wartości parametru punkty: są współliniowe/ są niewspółliniowe

1.
b) |AB| = 17, |BC| = 2k-2, |AC| = k + 5
c) |AB| = 4k+1, |BC| = 15, |AC| = 2k-2

2.
b) |AB| = 2m-4, |BC| = 3m-12, |AC| = m+8
c) |AB| = m+4, |BC| = 4m+4, |AC| = 2m+11
d) |AB| = 2m+4, |BC| = 10-m, |AC| = 3m-6


W jaki sposób rozwiązywać zadania tego typu? Co należy najpierw sprawdzić? Co po kolei robić? Który odcinek objąć za najdłuższy? Za każdym razem dostaję inny wynik i albo wychodzi mi tylko 1 wartość parametru, albo 3 (w zadanieu 1., gdzie ma wychodzic 2 wartosci)...
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

Współliniowość punktów zależnie od parametru(ów)

Post autor: Elvis »

Punkty A, B, C są współliniowe wtedy i tylko wtedy, gdy AB+BC=AC lub AB+AC=BC lub AC+BC=AB. Możliwe jest, że punkty są współliniowe dla więcej niż jednego parametru.
ODPOWIEDZ