Witam wszystkich, mam nadzieje, że jestem w dobrym miejscu. Mam pytanie, czy możliwe jest obliczenie promienia okręgu wyłącznie na podstawie posiadania danych nt. siecznej poprowadzonej na fragmencie tegoż okręgu. Znam dł. siecznej. Znam też odległość między jej środkiem a krawędzią okręgu. Czy jest jakiś wzór na promień który da się tu zastosować? Sam już dawno nie miałem z matematyką doczynienia, a i nigdy nie byłem tzw. orłem. Mam nadzieję, że znajdzie się tu kilku entuzjastów tematu znających odpowiedź na moje krótkie pytanie
Pozdrawiam
Oblicz długość promienia okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 6 kwie 2005, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 23 razy
Oblicz długość promienia okręgu
Jeśli oznaczysz długość siecznej jako d, a odległość jej środka do krawędzi okręgu jako h, to z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ r^{2}=(r-h)^{2}+(\frac{d}{2})^{2}}\),
a stąd, jeśli się nie pomyliłem:
\(\displaystyle{ r=0.5h+\frac{d^{2}}{8h}}\)
\(\displaystyle{ r^{2}=(r-h)^{2}+(\frac{d}{2})^{2}}\),
a stąd, jeśli się nie pomyliłem:
\(\displaystyle{ r=0.5h+\frac{d^{2}}{8h}}\)