Oblicz wycinek

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
steiner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 cze 2008, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieluń
Podziękował: 1 raz

Oblicz wycinek

Post autor: steiner »

oblicz pole wycinka koła o promieniu 4 cm i kącie środkowym równym 1/6 kąta pełnego.

Nie wiem jak je rozwiązać:(
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Oblicz wycinek

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ P=\frac{\alpha}{360}\cdot \pi r^2}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ \alpha=\frac{1}{6}\cdot 360=60^o\\
r=4}\)

ODPOWIEDZ