wysokość rombu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
nataleczkafr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 27 lut 2008, o 22:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 3 razy

wysokość rombu

Post autor: nataleczkafr »

Jaką wysokość ma romb o przekątnych długości 30 mm i 8 mm?
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

wysokość rombu

Post autor: fanch »

z tw. pitagorasa liczysz bok: \(\displaystyle{ a=\sqrt{15^2+4^2}=\sqrt{241}}\)

pole rombu mozna liczyc ze wzoru z przękotnymi: \(\displaystyle{ P=\frac{e*f}{2}=120}\)
oraz ze wzoru na pole równoległoboku: \(\displaystyle{ P=a*h}\)

h policzysz z równości tych pól:
\(\displaystyle{ h*\sqrt{241}=120}\)
ODPOWIEDZ