Trapez dowolny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
laki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 maja 2008, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ldz

Trapez dowolny

Post autor: laki »

Trapez dowolny. a=16 b=24 alfa=30 beta=45.Oblicz h



Proszę o rozwiazanie calego zadania.Dzieki i pzdr.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Trapez dowolny

Post autor: Justka »

Przyjmijmy, że wierzchołki tego trapezu to ABCD. Odpowiednio z wierzchołków D i C prowadzimy wysokości, które przecinają podstawę w punktach E i F. Odcinek \(\displaystyle{ |AE|=x}\), a \(\displaystyle{ |FB|=8-x}\), wtedy:
\(\displaystyle{ h=8-x\\
h=\frac{x\sqrt{3}}{3}}\)

Czyli:
\(\displaystyle{ 8-x=\frac{x\sqrt{3}}{3}\\
x=4(3-\sqrt{3})}\)

A więc wysokośc jest równa:
\(\displaystyle{ h=8-x=8-4(3-\sqrt{3})\\
h=4(\sqrt{3}-1)}\)
ODPOWIEDZ