Witam,
kolejne zadanie brzmi tak:
Oblicz pole i obwod trapezu w ktorym przekatne przecinaja sie pod katem prostym a podstawy wynosza 28 i 4cm.
Drugie zadanie to:
Krotsza przekatna trapezu prostokatnego o dlugosci \(\displaystyle{ 6\sqrt{3}}\) dzieli go na dwa trojkaty prostokatne Oblicz pole i obwod trapezu wiedzac ze jego kat rozwarty wynosi 150 stopni.
Prosze o szybkie odpowiedzi,
Pozdrawiam
[ Dodano: 8 Czerwca 2008, 17:18 ]
Prosze pomozcie to bardzo wazne!!!
Oblicz pole trapezu
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Oblicz pole trapezu
obawiam się, że bez funkcji trygonometrycznych się nie obejdzie.. a w gim nie ma tego..
\(\displaystyle{ \sphericalangle ABC= 150 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ABD= ABC - DBC}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ABD= 60 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \sin 30 ^{o}= \frac{ ft|AB \right| }{ ft|BD \right| }}\)
\(\displaystyle{ \left| AB \right|= 3 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \sin 60 ^{o} = \frac{ ft| AD \right| }{ ft|BD \right| }}\)
\(\displaystyle{ \left|BD \right|=9}\)
reszta juz powinna byc jasna..
\(\displaystyle{ \sphericalangle ABC= 150 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ABD= ABC - DBC}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ABD= 60 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \sin 30 ^{o}= \frac{ ft|AB \right| }{ ft|BD \right| }}\)
\(\displaystyle{ \left| AB \right|= 3 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \sin 60 ^{o} = \frac{ ft| AD \right| }{ ft|BD \right| }}\)
\(\displaystyle{ \left|BD \right|=9}\)
reszta juz powinna byc jasna..