Dlugosc ramienia trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kamilox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 11 mar 2008, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xxxxxxxxxx
Podziękował: 4 razy

Dlugosc ramienia trapezu

Post autor: kamilox »

Witam,
mam problem. Mam takie zadanie:
W trapez rownoramienny o obwodzie 40cm wpsano okrag. Jaka dlugosc ma ramie trapezu?
Wie ktos jak to rozwiazac?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Dlugosc ramienia trapezu

Post autor: Wicio »

Jak wpisano okrąg to:
\(\displaystyle{ a+b=c+c}\)
\(\displaystyle{ a+b=2c}\)

\(\displaystyle{ Obw=40}\)
\(\displaystyle{ a+b+c+c=40}\)
\(\displaystyle{ 2c+c+c=40}\)
\(\displaystyle{ 4c=40}\)
\(\displaystyle{ c=10}\)
kamilox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 11 mar 2008, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xxxxxxxxxx
Podziękował: 4 razy

Dlugosc ramienia trapezu

Post autor: kamilox »

Ok, thx. Wynik zgadza sie z tym podanym na mojej kartce
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Dlugosc ramienia trapezu

Post autor: smigol »

kamilox pisze:Witam,
mam problem. Mam takie zadanie:
W trapez rownoramienny o obwodzie 40cm wpsano okrag. Jaka dlugosc ma ramie trapezu?
Wie ktos jak to rozwiazac?
Pozdrawiam
jesli w czworokat mozna wpisac okrag to znaczy, ze suma przeciwleglych bokow jest sobie rowna, wiec jesli a-ramie trapezu, b- podstawa dolna c-podstawa gorna
2a+b+c=40
2a=40-(b+c)
2a=b+c
40-(b+c)=b+c
40=2b+2c
40=2(b+c)
20=b+c
2a=b+c
2a=20
a=10
ODPOWIEDZ