pole i długosci przekatnej - trapez równoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
gordex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 maja 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pru

pole i długosci przekatnej - trapez równoramienny

Post autor: gordex »

Oblicz pole i długość przekątnej trapezu równoramiennego w którym podstawy mają długości 4 i 10, a kąt ostry trapezu ma miarę 30 stopni
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

pole i długosci przekatnej - trapez równoramienny

Post autor: smigol »

gordex pisze:Oblicz pole i długość przekątnej trapezu równoramiennego w którym podstawy mają długości 4 i 10, a kąt ostry trapezu ma miarę 30 stopni
zrzutuj krotsza podstawe na dluzsza.
10-4=6
6/2=3
chyba nie musze tlumaczyc skad sie to bierze...
teraz sin 60= 3/h
masz wysokosc, masz obie podstawy mozesz liczyc pole
mozesz policzyc ramie z dowolnej funkcji trygonometrycznej teraz.
mozesz skorzystac z twierdzenia cosinusow do obliczenia dlugosci przekatnej, krotsza podstawa i ramie tworza kat 150*
cos 150 *= -sin60*
i liczysz...
gordex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 maja 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pru

pole i długosci przekatnej - trapez równoramienny

Post autor: gordex »

htt[USUN TO]p://xs128.xs.to[USUN TO]/xs128/08236/zadanie844.jpg
robie do tego momentu
moze mi ktos lopatologicznie wytłumaczyc jak zrobic te przekatne?

sry za bzdury w linkach, ale normalnie nie moge wysłac...
ODPOWIEDZ