Dostalem do zrobienia takie zadanie:
Oblicz dlugosc ramienia i dlugosc przekatnej trapezu rownoramiennego o podstawach 20 cm i 12 cm wiedzac, ze srodek okregu opisanego na tym trapezie lezy na dluzszej podstawie trapezu.
I ramie mi wyszlo \(\displaystyle{ \sqrt{80}}\) ... i juz dalej nie robilem, bo chyba cos jest nie tak...
Okrag opisany na trapezie. Prosze o zweryfikowanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 5 cze 2008, o 15:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 4 razy
Okrag opisany na trapezie. Prosze o zweryfikowanie.
No to jeszcze napisz ile Ci wyszla przekatna i jak robiles
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Okrag opisany na trapezie. Prosze o zweryfikowanie.
Rysunek:
... tuunz0.jpg
r=10
a=20
b=12
z pitagorasa obliczyłem h
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{2} b) ^{2} +h ^{2} =r ^{2}}\) chyba wyszła h=8
Potem obliczyłem pole trapezu:
\(\displaystyle{ P= \frac{a+b}{2} h}\) ale te same pole moge obliczyć wykorzystując przekątne- mamy dwie identyczne przekątne więc:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} d d}\) pole mamy, więc obliczam d i koniec
... tuunz0.jpg
r=10
a=20
b=12
z pitagorasa obliczyłem h
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{2} b) ^{2} +h ^{2} =r ^{2}}\) chyba wyszła h=8
Potem obliczyłem pole trapezu:
\(\displaystyle{ P= \frac{a+b}{2} h}\) ale te same pole moge obliczyć wykorzystując przekątne- mamy dwie identyczne przekątne więc:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} d d}\) pole mamy, więc obliczam d i koniec
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 5 cze 2008, o 15:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 4 razy
Okrag opisany na trapezie. Prosze o zweryfikowanie.
Tymi przekatnymi i polem cos mi nie wyszlo, ale d obliczylem tak:
\(\displaystyle{ d ^{2} = 16^{2} + 8 ^{2}}\)
No i wyszlo \(\displaystyle{ d = 8 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ d ^{2} = 16^{2} + 8 ^{2}}\)
No i wyszlo \(\displaystyle{ d = 8 \sqrt{5}}\)