Proszę o pomoc
W trapezie równoramiennym o podstawach 8 pierwiastków z 3 cm i 2 pierwiastki z pięciu cm przekątne przecinają sie pod kątem prostym. Oblicz pole trapezu
Pole trapezu
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Pole trapezu
Rysunek:
... tuuji7.jpg
\(\displaystyle{ a=8 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ b=2 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +x ^{2} =b ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2x ^{2} =20}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{10}}\)
\(\displaystyle{ y ^{2} +y ^{2} =a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2y ^{2} =192}\)
\(\displaystyle{ y=4 \sqrt{6}}\)
Czyli długość przekątnej to x+y
\(\displaystyle{ P= \frac{d _{1} d _{2} }{2 }}\) gdzie d to przekątne ale wiemy,że sa jednakowe więc :
\(\displaystyle{ P= \frac{(x+y)(x+y)}{2}}\)
... tuuji7.jpg
\(\displaystyle{ a=8 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ b=2 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +x ^{2} =b ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2x ^{2} =20}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{10}}\)
\(\displaystyle{ y ^{2} +y ^{2} =a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2y ^{2} =192}\)
\(\displaystyle{ y=4 \sqrt{6}}\)
Czyli długość przekątnej to x+y
\(\displaystyle{ P= \frac{d _{1} d _{2} }{2 }}\) gdzie d to przekątne ale wiemy,że sa jednakowe więc :
\(\displaystyle{ P= \frac{(x+y)(x+y)}{2}}\)