Brakujący kąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Brakujący kąt

Post autor: mol_ksiazkowy »

W czworokacie wypuklym ABCD znamy takie kąty:
BAC = 44
BCA= 17
CAD= ACD=29
stopni, Ile wynosi kąt ABD?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Brakujący kąt

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ 46^{o}}\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Brakujący kąt

Post autor: mol_ksiazkowy »

a czemu tyle?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Brakujący kąt

Post autor: florek177 »

szukany kąt oznacz a, przekątne utworzą katy wierzchołkowe ( 136 - a ) i c . trójkąt ADC jest równoramienny. Jego wysokość na AC wyznaczy punkt E i utworzy dwa trójkąty prostokątne o kątach 29,61 . Kąt ADB - oznacz b, kat BDE --> ( 61 - b ). Kąt BDC - ( 119 - a ). Układasz 3 równania dla trójkątów.
ODPOWIEDZ