Pole prostokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
alerted
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 maja 2008, o 19:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wro

Pole prostokąta

Post autor: alerted »

Prostokąt ABCD którego obwód wynosi 20cm jest podobny o prostokąta o bokach długości 2cm i 5 cm. Oblicz pole prostokąta ABCD.

nie mam pojęcia jak sie do tego zabrać :/
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Pole prostokąta

Post autor: blost »

\(\displaystyle{ k= \frac{20}{14}}\)
\(\displaystyle{ 2 *k=a}\)
\(\displaystyle{ 5*k=b}\)
alerted
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 maja 2008, o 19:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wro

Pole prostokąta

Post autor: alerted »

czyli pole powinno wyjść \(\displaystyle{ 20 \frac{20}{49} cm^{2}}\) tak?
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Pole prostokąta

Post autor: blost »

tak
można to też zrobić w szybszy sposób tj po prostu \(\displaystyle{ k ^{2} *10}\) przedtem nie zaywazylem ze trzeba obliczyc pole i obliczylem odcinki
ODPOWIEDZ