Zadanie z deltoidem.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
S37h
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 maja 2008, o 08:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Zadanie z deltoidem.

Post autor: S37h »

Punkty:
A=(3,1), B=(3,5), C=(-1,5), D=(-5,-3)
są kolejnymi wierzchołkami czworokąta.
a) Uzasadnij, że czworokąt ABCD jest deltoidem.
b) Oblicz pole P i obwód L deltoidu ABCD.
c) Oblicz długość promienia r okręgu wpisanego w ten deltoid.
d) Napisz równanie osi symetrii deltoidu.


Nie mogę sobie poradzić z tym zadaniem, a potrzebuje go na zaliczenie z matmy. Największy problem mam z podpunktami a) i c) bo nawet nie mam pojęcia z jakich wzorów to liczyć. Gdybyście mogli to przy rozwiązaniu podajcie wzory z jakich to liczycie. Z góry dzięki.
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

Zadanie z deltoidem.

Post autor: kujdak »

a) aby był deltoid to jego przekątne muszą sie przecinać pod kątem prostym. Wiec prosta przechodząca przez punkt A i C musi być prostopadłą do prostej przechodzącej przez punkty B i D.
b) dzielisz sobie deltoid na dwa trójkąty i obliczasz np. ze wzoru Herona
c) na razie nie mam pomysłu.
d) oś symetrii jest to prosta przechodząca przez punkty B i D, czyli napisz równanie prostej przechodzącą przez te punkty i będzie to oś symetrii deltoidu.
ODPOWIEDZ