długość boku kwadratu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
supra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 cze 2008, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 4 razy

długość boku kwadratu

Post autor: supra »

Wszystkie wierzchołki pewnego kwadratu leżą na okręgu o promieniu 6, Jaką długość ma bok tego kwadratu??

proszę o pomoc
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

długość boku kwadratu

Post autor: smigol »

supra pisze:Wszystkie wierzchołki pewnego kwadratu leżą na okręgu o promieniu 6, Jaką długość ma bok tego kwadratu??

proszę o pomoc
promien okregu opisanego na kwadracie to polowa jego przekatnej
przekatna kwadratu to: \(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\)
wiec \(\displaystyle{ r=2a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{r}{2 \sqrt{2} }}\)
ODPOWIEDZ