pole i obwód prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 4 cze 2008, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 4 razy
pole i obwód prostokąta
długość jednego z boków prostokąta wynosi 3, a przekątna jest dwa razy dłuższa od drugiego boku. Oblicz pole i obwód tego prostokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
pole i obwód prostokąta
x - drugi z boków prostokata,
\(\displaystyle{ 3^2+x^2=(2x)^2 \\ 9+x^2=4x^2 \\ 3x^2=9 \\ x^2=3 \\ x=\sqrt3}\)
Pole i obwód - łatwo...
\(\displaystyle{ 3^2+x^2=(2x)^2 \\ 9+x^2=4x^2 \\ 3x^2=9 \\ x^2=3 \\ x=\sqrt3}\)
Pole i obwód - łatwo...