Witam,
Czy w czworokąt o kolejnych bokach podanych niżej można wpisać w okrąg?
1,5,3,7
okrąg wpisany/opisany na czworokącie
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
okrąg wpisany/opisany na czworokącie
w czworokąt można wpisać okrąg gdy
\(\displaystyle{ a+b=c+d}\) gdzie a i b to boki nie przecinające się, zaś c i d to też takie boki ( leżące naprzeciwko siebie)
Więc gdy to są kolejne boki to mamy:
\(\displaystyle{ 1+3=5+7}\)
\(\displaystyle{ 4 12}\) więc nie można wpisać okręgu,
Gdy jednak przestawimy boki: 1,3,7,5 to mamy:
\(\displaystyle{ 1+7=3+5}\)
\(\displaystyle{ 8=8}\) więc można wpisać okrąg
Ale z zadania wynika , że nie możemy przestawiać boków więc nie można wpisać
\(\displaystyle{ a+b=c+d}\) gdzie a i b to boki nie przecinające się, zaś c i d to też takie boki ( leżące naprzeciwko siebie)
Więc gdy to są kolejne boki to mamy:
\(\displaystyle{ 1+3=5+7}\)
\(\displaystyle{ 4 12}\) więc nie można wpisać okręgu,
Gdy jednak przestawimy boki: 1,3,7,5 to mamy:
\(\displaystyle{ 1+7=3+5}\)
\(\displaystyle{ 8=8}\) więc można wpisać okrąg
Ale z zadania wynika , że nie możemy przestawiać boków więc nie można wpisać
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 sty 2008, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miastko
- Podziękował: 2 razy
okrąg wpisany/opisany na czworokącie
podziękowałWicio pisze:w czworokąt można wpisać okrąg gdy
\(\displaystyle{ a+b=c+d}\) gdzie a i b to boki nie przecinające się, zaś c i d to też takie boki ( leżące naprzeciwko siebie)
Więc gdy to są kolejne boki to mamy:
\(\displaystyle{ 1+3=5+7}\)
\(\displaystyle{ 4 12}\) więc nie można wpisać okręgu,
Gdy jednak przestawimy boki: 1,3,7,5 to mamy:
\(\displaystyle{ 1+7=3+5}\)
\(\displaystyle{ 8=8}\) więc można wpisać okrąg
Ale z zadania wynika , że nie możemy przestawiać boków więc nie można wpisać