dany jest romb. Krótsza przekątna o długości 6 pierwiastków z3 3 dzieli go na 2 trójkaty równoboczne. Oblicz pole tego rombu.
bardzo gorąco proszę o pomoc w rozwiązanie tego zadania
pole rombu
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
pole rombu
jeśli chodziło Ci o to, że przekątna ta ma długość \(\displaystyle{ 6\sqrt{3}}\), to obliczamy drugą przekątną, której długość jest równa podwojonej długości wysokości trójkąta równobocznego, czyli \(\displaystyle{ 2\cdot\frac{6\sqrt{3}\cdot\sqrt{3}}{2} = 18}\)
podstawiamy dane do wzoru na pole rombu \(\displaystyle{ P = \frac{d_{1} d_{2}}{2} = \frac{6\sqrt{3}\cdot18}{2} = 54\sqrt{3}}\)
podstawiamy dane do wzoru na pole rombu \(\displaystyle{ P = \frac{d_{1} d_{2}}{2} = \frac{6\sqrt{3}\cdot18}{2} = 54\sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 29 maja 2008, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 54 razy
pole rombu
Mamy taką sytuacje:
Obliczenie pola sprowadza się do policzenia pola trójkąta równobocznego ze wzoru i przemnożeniu wyniku przez dwa:
\(\displaystyle{ P_{fig}=2\frac{(6\sqrt{3})^{2}\sqrt{3}}{4} \\ P_{fig}=\frac{108\sqrt{3}}{2} \\ P_{fig}=54\sqrt{3}[j^{2}]}\)
voila!
pozdrawiam
thralll
[ Dodano: 4 Czerwca 2008, 14:53 ]
Znowu spóźniony!
Kod: Zaznacz cały
________
/ a /
/ /
a/ a / a
/ /
/_____ /
a
\(\displaystyle{ P_{fig}=2\frac{(6\sqrt{3})^{2}\sqrt{3}}{4} \\ P_{fig}=\frac{108\sqrt{3}}{2} \\ P_{fig}=54\sqrt{3}[j^{2}]}\)
voila!
pozdrawiam
thralll
[ Dodano: 4 Czerwca 2008, 14:53 ]
Znowu spóźniony!