Pole Wycinka Koła

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
SchU
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 1 cze 2008, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy

Pole Wycinka Koła

Post autor: SchU »

Treść zadania:
W wycinek koła o promienu 6cm wpisano okrąg o promienu 2cm. oblicz pole wycinka koła.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Pole Wycinka Koła

Post autor: Crizz »

Niech \(\displaystyle{ \alpha}\) będzie kątem między promieniami ograniczającymi ten wycinek. Odcinek łączący środek okręgu wpisanego ze środkiem okręgu, z którego pochodzi wycinek, ma długość 4, stąd \(\displaystyle{ sin \frac{\alpha}{2}=\frac{1}{2}}\), \(\displaystyle{ \alpha=60^{o}}\) (bo \(\displaystyle{ \alpha 6^{2}}{6}=6\pi[cm]}\).
ODPOWIEDZ