Zadanie z trapezem
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 3 sty 2008, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niewiem Sam
- Podziękował: 27 razy
Zadanie z trapezem
Dane sa dlugosci podstaw trapezu 7 i 16 oraz dlugosci ranmion 5 i 8. Oblicz pole trapezu
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Zadanie z trapezem
niech ABCD trapez, AB||CD, AB=16, CD=7, BC=8, DA=5. przez D poprowadź prostą równoległą do BC, przetnie ona AB w p-kcie E. trapez został podzielony na równoległobok EBCD i trójkąt AED o wymiarach : AE=16-7=9, ED=8, DA=5. to pozwoli obliczyć wysokość trójkąta opuszczoną na AE, czyli wysokość trapezu. (np. pole ze wzoru Herona, a potem ze wzoru na pole wysokość).
-
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 29 maja 2008, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 54 razy
Zadanie z trapezem
Najpierw rysunek
Stosując twierdzenie Pitagorasa całość sprowadza się do rozwiązania układu równań.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5^{2}=h^{2}+x^{2} \\ 8^{2}=h^{2}+y^{2} \\x+y=16-7 \end{cases}}\)
mi wyszło pole \(\displaystyle{ P=\frac{224\sqrt{11}}{3}[cm^{2}]}\)
pozdrawiam
thralll
[ Dodano: 2 Czerwca 2008, 21:30 ]
Znowu się spóźniłem!
Kod: Zaznacz cały
7
_____________________
/| |
/ | |
/ | |
5 / | h | 8
/ | |
/ | |
/ | |
/_____|____________________|_____
x 16 y
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5^{2}=h^{2}+x^{2} \\ 8^{2}=h^{2}+y^{2} \\x+y=16-7 \end{cases}}\)
mi wyszło pole \(\displaystyle{ P=\frac{224\sqrt{11}}{3}[cm^{2}]}\)
pozdrawiam
thralll
[ Dodano: 2 Czerwca 2008, 21:30 ]
Znowu się spóźniłem!