okręgi współśrodkowe, cięciwa, pole pierścienia

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
pracuś
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 paź 2005, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Osielsko

okręgi współśrodkowe, cięciwa, pole pierścienia

Post autor: pracuś »



AB = 10m = d

Czy moge do tego typu zadania użyć poniższego wzoru?

P(d) = 0,25\(\displaystyle{ \pi}\) * \(\displaystyle{ d^{2}}\)

Czyli po obliczeniu pole pierścienia = 25\(\displaystyle{ \pi}\) \(\displaystyle{ m^{2}}\)

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź!
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

okręgi współśrodkowe, cięciwa, pole pierścienia

Post autor: Fibik »

Tak. Wzór jest dobry.
\(\displaystyle{ \large (\frac{d}{2})^{2} = R^{2} - r^{2}}\)
R i r - promienie dużego i małego koła.
ODPOWIEDZ