boki prostokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
lechitka10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 26 mar 2008, o 13:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wielkopolska

boki prostokąta

Post autor: lechitka10 »

W okręg o średnicy 15 cm wpisany jest prostokąt. Oblicz boki tego prostokąta wiedząc , że są one w stosunku 3:4
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

boki prostokąta

Post autor: klaustrofob »

średnica okręgu jest przekątną prostok. niech boki 3x, 4x. wtedy przeciwprostok. = 5x = 15, skąd x=3. boki mają 9 i 12.
ODPOWIEDZ