problem z obliczeniem przekątnych równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
pracuś
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 paź 2005, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Osielsko

problem z obliczeniem przekątnych równoległoboku

Post autor: pracuś »

dane:
równoległobok
pole = 36
a = 10
b = 6

Jak obliczyć obie przekątne?

Obliczyłem obie wysokości:
\(\displaystyle{ h_{a}}\)=7,2
\(\displaystyle{ h_{b}}\)=12

Ale prawde mówiąć niewiele mi to dało i nie wiem co z tym dalej zrobić. Sugerowano mi obliczenie tego za pomocą twierdzenia cosinusów, ale nie przerabialiśmy tego na lekcji i nie potrafie tego obliczyć... zresztą nauczycielka twierdzi, że i bez tego można to obliczyć. Tylko nie wiem jak. Próbuje znaleźć jakieś podobieństwa, ale nic nie wychodzi Byłby wdzięczny za każdą wskazówke/porade.
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

problem z obliczeniem przekątnych równoległoboku

Post autor: olazola »

Tak dla porządku to pole równoległoboku obliczamy ze wzoru \(\displaystyle{ P=ah}\)

A jeśli chodzi o metodę, to wystarczy tw. Pitagorasa
pracuś
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 paź 2005, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Osielsko

problem z obliczeniem przekątnych równoległoboku

Post autor: pracuś »


Co do obrazka to powinno być 3,6 zamiast 7,2 i 6 zamiast 12. (kopsnąłem się z tym polem;/)


Tw. Pitagorasa?

I. Przekątna |BD|:

1. Obliczyć odcinek |AE| z tw.Pitagorasa.
2. Obliczyć odcinek |EB| = 10 - |AE|
3. Z tw. Pitagorasa obliczyć przekątną |BD|
Ostatnio zmieniony 8 paź 2005, o 18:50 przez pracuś, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

problem z obliczeniem przekątnych równoległoboku

Post autor: olazola »

Teraz to rozumiem. W obliczeniu przekątnej AC nie potrzeba tyle kombinacji. Umieszczam rysunek pomocniczy

celej99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 31 mar 2011, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mmz

problem z obliczeniem przekątnych równoległoboku

Post autor: celej99 »

jak obliczyć odcinek |DF|? jeżeli wiadomo że |AB|=30 |BC|=18 oraz |DE|=15
ODPOWIEDZ