okrąg wpisany w trójkąt, pole koła

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
karioka8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 sty 2008, o 21:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wielkopolska

okrąg wpisany w trójkąt, pole koła

Post autor: karioka8 »

1. Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny wynosi 5 cm. Oblicz boki obwodu tego trójkąta

2. O ile procent zwiększy się pole kola, gdy jego promień zwiększmy o 20%


Nazwa tematu musi być zgodna z zadaniami. Po co wprowadzać w błąd(?)
"okrę" - jakieś nowe słowo(?)
Szemek
Ostatnio zmieniony 1 cze 2008, o 12:34 przez karioka8, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

okrąg wpisany w trójkąt, pole koła

Post autor: Artist »

karioka8 pisze:2. O ile procent zwiększy sie pole kola, gdy jego promień zwiększmy o 20%
\(\displaystyle{ P_{kola}=\pi*r^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{zwiekszone}=\pi*(1,2*r)^{2}}\)
\(\displaystyle{ =\pi*1,44*r^{2}}\)

Odp.Zwiększy się 1,44 raza, czyli 44%.
ODPOWIEDZ