Zadanie z odcinkiem i okręgami
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 28 maja 2008, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krynica Górska
- Podziękował: 10 razy
Zadanie z odcinkiem i okręgami
Tym razem mam problem z takim zadaniem:
Zadanie:
Na danym odcinku i jego nierównych częściach a i b, jako na średnicach, zakreślono trzy okręgi. Znajdź promień okręgu stycznego do tych trzech okręgów.
Zadanie jest bardzo trudne (przynajmniej dla mnie), ale rozwiązanie byłoby dla mnie ogromną pomocą, więc będę niezmiernie wdzięczny za pomoc. Proszę również o dokładne wyjaśnienie co się dzieje w rozwiązaniu, co z czego wynika itp.
Zadanie:
Na danym odcinku i jego nierównych częściach a i b, jako na średnicach, zakreślono trzy okręgi. Znajdź promień okręgu stycznego do tych trzech okręgów.
Zadanie jest bardzo trudne (przynajmniej dla mnie), ale rozwiązanie byłoby dla mnie ogromną pomocą, więc będę niezmiernie wdzięczny za pomoc. Proszę również o dokładne wyjaśnienie co się dzieje w rozwiązaniu, co z czego wynika itp.
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
- enigm32
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 99 razy
Zadanie z odcinkiem i okręgami
Wg mnie nie. Okrąg, którego promienia szukamy jest styczny zewnętrznie do okęgów o średnicach a oraz b i styczny wewnętrznie do okręgu o średnicy a+b.Wasilewski pisze:A czy tym okręgiem nie jest przypadkiem największy z nich?
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
- enigm32
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 99 razy
Zadanie z odcinkiem i okręgami
I sposób
Rozwiązanie analityczne:
Umieśćmy naszą figurę w układzie współrzędnych, tak by środek największego z okręgów znajdował się w początku układu.
\(\displaystyle{ R=\frac{a+b}{2}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} (\frac{b}{2}+x)^2+y^2=(\frac{a}{2}+r)^2\\
(\frac{a}{2}-x)^2+y^2=(\frac{b}{2}+r)^2\\
x^2+y^2=(\frac{a+b-2r}{2})^2 y^2=\frac{(a+b-2r)^2}{4}-x^2 \end{cases}\\. \\. \\. \\
\begin{cases} x=\frac{2br+4ar-b^2-ab}{2b}\\
x=\frac{a^2+ab-2ar-4br}{2a} \end{cases}\\
\frac{2br+4ar-b^2-ab}{b}=\frac{a^2+ab-2ar-4br}{a}... \underline{r=\frac{ab(a+b)}{2(a^2+b^2+ab)}}}\)
Pozdrawiam
Rozwiązanie analityczne:
Umieśćmy naszą figurę w układzie współrzędnych, tak by środek największego z okręgów znajdował się w początku układu.
\(\displaystyle{ R=\frac{a+b}{2}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} (\frac{b}{2}+x)^2+y^2=(\frac{a}{2}+r)^2\\
(\frac{a}{2}-x)^2+y^2=(\frac{b}{2}+r)^2\\
x^2+y^2=(\frac{a+b-2r}{2})^2 y^2=\frac{(a+b-2r)^2}{4}-x^2 \end{cases}\\. \\. \\. \\
\begin{cases} x=\frac{2br+4ar-b^2-ab}{2b}\\
x=\frac{a^2+ab-2ar-4br}{2a} \end{cases}\\
\frac{2br+4ar-b^2-ab}{b}=\frac{a^2+ab-2ar-4br}{a}... \underline{r=\frac{ab(a+b)}{2(a^2+b^2+ab)}}}\)
Pozdrawiam