obliczanie pola okręgów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
micho90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 3 lut 2008, o 11:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

obliczanie pola okręgów

Post autor: micho90 »

W trójkąt równoboczny o boku 10 wpisano trzy przystające okręgi styczne do siebie, przy czym każdy z nich jest styczny do dwóch boków trójkąta. Oblicz pola tych okręgów.

wie ktos jak to zrobic..?
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

obliczanie pola okręgów

Post autor: klaustrofob »

wychodzi na to, że pojedynczy okrąg jest wpisany w tr. prostokątny: połowa podstawy, bok, wysokość. promień takiego okręgu jest równy \(\displaystyle{ \frac{a+b-c}{2}}\), gdzie a i b to przy-, natomiast c to przeciw-prostokątna. czyli \(\displaystyle{ r=\frac{5+5\sqrt{3}-10}{2}=\frac{5\sqrt{3}-5}{2}}\).
ODPOWIEDZ