obliczanie dlugosci odcinkow w trojkacie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
micho90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 3 lut 2008, o 11:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

obliczanie dlugosci odcinkow w trojkacie

Post autor: micho90 »

Bok AC trójkąta ABC ma 12cm. W trójkącie tym poprowadzono prostą równoległą do boku AB, przecinającą boki AC i BC odpowiednio w punktach D i E. Oblicz długości odcinków, na jakie ta prosta podzieliła bok AC, jeśli wiadomo, że otrzymano dwie figury o równych polach.

prosze o pomoc bo nie mam pojecia jak to zrobic
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

obliczanie dlugosci odcinkow w trojkacie

Post autor: klaustrofob »

jeżeli otrzymano figury o równych polach, to znaczy, że pole odciętego trójkąta jest równe połowie pola całego tr. przed odcięciem. odcięty trójkąt jest podobny do dużego - skala podobieństwa jest równa pierwiastkowi ze stosunku pól tych tr., czyli wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{\frac{1}{2}}=\frac{\sqrt{2}}{2}}\). wynika stąd, że \(\displaystyle{ |CD|=\frac{\sqrt{2}}{2}\cdot 12=6\sqrt{2}}\). teraz AD=AC-CD.
ODPOWIEDZ