Pole koła opisanego
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 maja 2008, o 09:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 6 razy
Pole koła opisanego
Wiemy, że jeśli chemy na trójkącie opisać okrąg to musimy wyznaczyć symetralne dwóch boków trójkąta, a punkt ich przecięcia jest środkiem okręgu opisanego.
Wiemy że w trójkącie równobocznym wysokości przecinają w stosunku 2:1 i są jednocześnie symetralnymi
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}h=r\\
h= \frac{a \sqrt{3} }{2}\\
h=4 \sqrt{3}\\
r= \frac{8 \sqrt{3} }{3}}\)
Mając r obliczysz pole koła.
Mam nadzieję że się nie pomyliłem.
Pozdrawiam
Wiemy że w trójkącie równobocznym wysokości przecinają w stosunku 2:1 i są jednocześnie symetralnymi
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}h=r\\
h= \frac{a \sqrt{3} }{2}\\
h=4 \sqrt{3}\\
r= \frac{8 \sqrt{3} }{3}}\)
Mając r obliczysz pole koła.
Mam nadzieję że się nie pomyliłem.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 4 lut 2008, o 23:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Pole koła opisanego
hmmm chyba cos nie tak bo powinno wyjsc 21 i jedna trzecia "pi"
[ Dodano: 29 Maj 2008, 18:32 ]
jest dobrze. sorry za blad.
[ Dodano: 29 Maj 2008, 18:32 ]
jest dobrze. sorry za blad.