romb
romb
Romb o boku długości a i kącie ostrym o mierze a podzielono na trzy części o rów�nych polach prostymi przechodzącymi przez wierzchołek kąta ostrego. Oblicz długości odcinków, na jakie proste te dzielą boki rombu.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 18 maja 2008, o 20:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
romb
oznaczamy jako x jeden z tych odcineczków na które zostało podzielone a
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} xh=2 \frac{1}{2} (a-x)h}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{2}{3} a}\)
jednak było to o wiele prostsze h jest to wysokość poprowadzona z wierzch kąta ostrego, a to co jest po prawej stronie to pole tego latawca w środku
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} xh=2 \frac{1}{2} (a-x)h}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{2}{3} a}\)
jednak było to o wiele prostsze h jest to wysokość poprowadzona z wierzch kąta ostrego, a to co jest po prawej stronie to pole tego latawca w środku