Witam. Proszę o wszelką pomoc w zadaniach:
1. Długość trzech kolejnych boków czworokąta opisanego na okręgu mają się do siebie jak 1:2:3. Obw tego czworokata wynosi 48. Oblicz dlugosci boków.
2.Na okręgu opisano trapez równoramienny. Kąt rozwarty trapezu ma miarę 150stopni, a odcinek łączący środki ramion ma 12cm dł. Oblicz dł. promienia okręgu.
3.W trapez prostokatny wpisano okrag. Punkt stycznosci okregu z dluzszym ramieniem dzieli to ramie na odcinki dl. 6cm i 24cm. oblicz obwod trapezu.
4. W trapez równoramienny wpisano okrąg o promieniu 4cm. Ramie trapezu ma dl. 10cm. Punkty stycznosci okregu z ramionami trapezu dziela obwod trapezu na dwie czesci. Oblicz stosunek tych czesci.
Potrzebuje to na dziś BARDZO DZIĘKUJE ZA WSZELKĄ POMOC !
Czworokąty wpisane i opisane na okręgach - zadania
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Czworokąty wpisane i opisane na okręgach - zadania
1)
x,2x,3x
Można wpisać okrąg to a+b=c+d więc x+3x=2x+y
\(\displaystyle{ y+2x=x+3x}\)
\(\displaystyle{ y=2x}\)
\(\displaystyle{ x+2x+2x+3x=48}\)
\(\displaystyle{ 8x=48}\)
\(\displaystyle{ x=6}\)
Boki:
6,12,12,18
2) \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2} =12}\)
\(\displaystyle{ a+b=24}\)
\(\displaystyle{ a+b=2c}\)
\(\displaystyle{ 24=2c}\)
\(\displaystyle{ c=12}\)
\(\displaystyle{ sin a= \frac{h}{c}}\)
\(\displaystyle{ sin 30= \frac{h}{12}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{h}{12}}\)
\(\displaystyle{ h=6}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2} h=3}\)
x,2x,3x
Można wpisać okrąg to a+b=c+d więc x+3x=2x+y
\(\displaystyle{ y+2x=x+3x}\)
\(\displaystyle{ y=2x}\)
\(\displaystyle{ x+2x+2x+3x=48}\)
\(\displaystyle{ 8x=48}\)
\(\displaystyle{ x=6}\)
Boki:
6,12,12,18
2) \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2} =12}\)
\(\displaystyle{ a+b=24}\)
\(\displaystyle{ a+b=2c}\)
\(\displaystyle{ 24=2c}\)
\(\displaystyle{ c=12}\)
\(\displaystyle{ sin a= \frac{h}{c}}\)
\(\displaystyle{ sin 30= \frac{h}{12}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{h}{12}}\)
\(\displaystyle{ h=6}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2} h=3}\)
Ostatnio zmieniony 28 maja 2008, o 23:06 przez Wicio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 28 maja 2008, o 20:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 16 razy
Czworokąty wpisane i opisane na okręgach - zadania
Dzięki:)
[ Dodano: 29 Maj 2008, 06:25 ]
Mam takie zadanko:
1.Na okręgu opisano trapez, którego obwód wynosi 52zm. Oblicz długość odcinka łączącego środki ramion tego trapezu.
2.W prostokącie ABCD bok AB ma dł. 10cm. Odległość wierzchołka D od przekątnej AC jest równa 6cm. Oblicz dł. promienia R okregu opisanego na prostokacie ABCD.
3.Na trapezie o podstawach dł 16 i 8cm oraz h=8cm opisano okrąg jego środek leży wewnątrz trapezu. Oblicz odleglosc srodka okregu od wszystkich bokow tego trapezu.
Dzieki za pomoc
[ Dodano: 29 Maj 2008, 06:25 ]
Mam takie zadanko:
1.Na okręgu opisano trapez, którego obwód wynosi 52zm. Oblicz długość odcinka łączącego środki ramion tego trapezu.
2.W prostokącie ABCD bok AB ma dł. 10cm. Odległość wierzchołka D od przekątnej AC jest równa 6cm. Oblicz dł. promienia R okregu opisanego na prostokacie ABCD.
3.Na trapezie o podstawach dł 16 i 8cm oraz h=8cm opisano okrąg jego środek leży wewnątrz trapezu. Oblicz odleglosc srodka okregu od wszystkich bokow tego trapezu.
Dzieki za pomoc