Koło, zadania maturalne.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
alien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubcza
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2 razy

Koło, zadania maturalne.

Post autor: alien »

Witam mam takie 3 zadania maturalne, jakoś mi nie leżą:
1. Odległośc środków dwóch kół o jednakowych promieniach długości r, jest równa r. Oblicz pole części wspólnej tych kół.
2. Podstawa trójkąta równobocznego jest średnicą koła o promieniu r. Oblicz stosunek powierzchni częsci trójkąta leżącej na zewnątrz koła do pola powierzchni częsci trójkąta leżącej wewnątrz koła.
3.Dany jest trójkąt równoboczny T o boku długości a. Środek ciężkości tego trójkąta jest środkiem koła K o promieniu, którego długośc jest średnią geometryczną promieni okręgów: wpisanego i opisanego na T. Oblicz pole figury K - T.
Pomoże mi ktoś?
gadabout
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 18 maja 2008, o 20:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

Koło, zadania maturalne.

Post autor: gadabout »

1. Jak dorysujemy promienia ze środków okręgów do miesc przecięcia się łuków to powstaną nam 2 trójkąty równoboczne i 4 odcinka koła
pole odcinka koła \(\displaystyle{ S=\frac {\alpha^\circ}{360 ^\circ} \pi r^2 -\frac{r^2 \sin\alpha^\circ}{2}}\)
gdzie\(\displaystyle{ \alpha}\) jest miarą konta czyli w tym przypadku 90 stopni
alien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubcza
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2 razy

Koło, zadania maturalne.

Post autor: alien »

A wiesz, jak do tego wzoru dojsc? Czy on "poprostu jest"?
gadabout
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 18 maja 2008, o 20:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

Koło, zadania maturalne.

Post autor: gadabout »

on poprostu jest zobacz sobie na wikipedi, myslę że z reszta już nie powinieneś mieć problemu ale jak chcesz to ci wyśle
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Koło, zadania maturalne.

Post autor: Wasilewski »

A co to za kłopot dojść do tego wzoru? Pole odcinka koła to pole wycinka koła minus pole trójkąta równoramiennego. Mamy więc:
\(\displaystyle{ P = \pi r^2 \frac{\alpha}{2\pi} - \frac{1}{2} r^2 sin\alpha = \frac{1}{2}r^2 (\alpha - sin\alpha)}\)
ODPOWIEDZ