Romb
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 28 maja 2008, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdansk
- Podziękował: 1 raz
Romb
Romb o boku 18 cm podzielona na trzy części o równych polach prostymi przechodzącymi przez wierzchołek kąta ostrego. Oblicz długość odcinków , na jaki te proste podzielił bok rąbu.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 18 maja 2008, o 20:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Romb
oznaczamy wys rombu jako h, a jako x podstawe trójkąta, który powstał
P=18H
\(\displaystyle{ P_{c}= \frac{1}{2}x h = \frac{1}{3} P=6h}\)
\(\displaystyle{ x=12}\)
Proaste podzieliły boki na 12 i 6
P=18H
\(\displaystyle{ P_{c}= \frac{1}{2}x h = \frac{1}{3} P=6h}\)
\(\displaystyle{ x=12}\)
Proaste podzieliły boki na 12 i 6