WIELOKATY ,kola ,OKREGI

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Paulina152006
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 2 lut 2007, o 17:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy

WIELOKATY ,kola ,OKREGI

Post autor: Paulina152006 »

hej pomozcie mi w tych zadankach;* prosze

1)Czy w garnku o srednicy 24 cm zmieszcza sie 4 sloiki o srednicy 10 cm kazdy?

2) w trojkat rownoboczny wpisano okrag, w ten okrag wpisano kolejny trojkat
rownoboczny, a w ten trojkat znowu wpisano okrag. ile razy promien mniejszego okregu jest mniejszy od promienia wiekszego okregu?

3)Sto okregow ma wspoony srodek S, a dlugosci ich promieni wynosza 1,2,3,4,5,6,7. . . ., 100. na tych okregach lezy 113 punktow prostej p. jaka jest odleglosc punktu S od prostej p?

4)samochod osobowy jedzie z predkoscia 60km/h. kolo samochodu ma srednice 60 cm. ile pelnych obrotow wykonuje to kolo w ciagu minuty?

5)
a)ramie trojkata rownoramiennego ma dlugosc 29 cm, a wysokosc poprowadzona do podstawy ma ma dlugosc 21 cm. jaka jest dlugosc promienia okregu wpisanego w ten trojkat?
b)w trojkat prostokatny o przyprostokatnych dlugosci 6 cm i 8 cm wpisano okrag. jaka dlugosc ma promien tego okregu?
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

WIELOKATY ,kola ,OKREGI

Post autor: blost »

1.)
\(\displaystyle{ r=5}\)
\(\displaystyle{ d=24}\)
zayważ że są 4 słoiki które aby utworzyć jak najmniejszy obszar muszą być ułożone w ten sposób że ich srodki tworza kwadrat
\(\displaystyle{ d _{2} = 5*2+10 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ d _{2} =10( 1+ \sqrt{2} )}\)
\(\displaystyle{ 2,4}\)
Paulina152006
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 2 lut 2007, o 17:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy

WIELOKATY ,kola ,OKREGI

Post autor: Paulina152006 »

a to nie czasem w tym drugim ma byc na odwrot ten ulamek ulozony i wyjdzie wtedy 2?:)

dziekuje ci bardzo za pomoc;*
Paulina152006
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 2 lut 2007, o 17:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy

WIELOKATY ,kola ,OKREGI

Post autor: Paulina152006 »

a to nie czasem w tym drugim ma byc na odwrot ten ulamek ulozony i wyjdzie wtedy 2?:)

dziekuje ci bardzo za pomoc;*
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

WIELOKATY ,kola ,OKREGI

Post autor: blost »

no racja tylko odwrotneosc tego wziasc czyli jak napisalas 2
ODPOWIEDZ