Zadanie z rombem
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 18:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z Polski
- Podziękował: 10 razy
Zadanie z rombem
Oblicz długość przekątnych rombu, wiedząć, że ich suma jest równa 28 cm, a obwód rombu ma 40 cm
-
- Użytkownik
- Posty: 547
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 120 razy
Zadanie z rombem
e,f-przekątnemadzia1970 pisze:Oblicz długość przekątnych rombu, wiedząć, że ich suma jest równa 28 cm, a obwód rombu ma 40 cm
a-bok
Obw=4a, a= 10cm
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}e^2+ \frac{1}{4} f^2 = 100}\)
\(\displaystyle{ e+f=28}\)