Udowodnij - kąt środkowy i wpisany.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
squixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 14 maja 2008, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclove / Biłgoraj
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

Udowodnij - kąt środkowy i wpisany.

Post autor: squixy »

Udowodnij że kąt środkowy jest 2 razy większy od kąta wpisanego opartym na tym samym łuku.

Najlepiej kilka dowodów.
binaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 547
Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 120 razy

Udowodnij - kąt środkowy i wpisany.

Post autor: binaj »



\(\displaystyle{ \sphericalangle ADB= DBA= }\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle CDA= DCA= \beta}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle CAB = 360^{o}- DAB - DAC=
360^{o}-(180-2\alpha)-(180-2\beta)=2(\alpha+\beta)=2 CDB}\)

CBDU
ODPOWIEDZ