romb i koło

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
gagatek461

romb i koło

Post autor: gagatek461 »

Zadanie 1.
Obwód trójkąta prostokątnego jest równy 30 cm, a najdłuższy bok ma 13 cm. Oblicz pole.

Zadanie 2.
W kole o promieniu 6 cm poprowadzono cięciwę o długości 4 cm. Oblicz jego odległość od środka koła.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

romb i koło

Post autor: smigol »

gagatek461 pisze:Zadanie 1.
Obwód trójkąta prostokątnego jest równy 30 cm, a najdłuższy bok ma 13 cm. Oblicz pole.
\(\displaystyle{ P= \sqrt{p ft( p-a\right) ft( p-b\right) ft(p-c \right) }}\)
\(\displaystyle{ gdzie: \ p= \frac{L}{2}}\)
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

romb i koło

Post autor: Wasilewski »

Herona na trójkąt prostokątny?
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

romb i koło

Post autor: MagdaW »

2. Skorzystaj z tw. Pitagorasa:
x- odległość od środka koła
\(\displaystyle{ x ^{2}+2 ^{2}=6 ^{2}}\)
gagatek461

romb i koło

Post autor: gagatek461 »

A zadanie 1 z twierdzenia PItagorasa się da???
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

romb i koło

Post autor: MagdaW »

1.
\(\displaystyle{ a+b=30-13=17

a ^{2}+b ^{2}=169

(a+b) ^{2}-2ab=169 289-2ab=169 ab=60 P=1/2*60=30}\)
gagatek461

romb i koło

Post autor: gagatek461 »

MagdaW pisze:1.
\(\displaystyle{ a+b=30-13=17

a ^{2}+b ^{2}=169

(a+b) ^{2}-2ab=169 289-2ab=169 ab=60 P=1/2*60=30}\)
-2ab- skąd to się wzięło??

[ Dodano: 27 Maj 2008, 22:10 ]
MagdaW pisze:2. Skorzystaj z tw. Pitagorasa:
x- odległość od środka koła
\(\displaystyle{ x ^{2}+2 ^{2}=6 ^{2}}\)
dlaczego \(\displaystyle{ 2^{2}}\)
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

romb i koło

Post autor: MagdaW »

ad.1.

Ze wzoru na kwadrat sumy.

ad.2.

2- ponieważ promień prostopadły do cięciwy dzieli tą cięciwę na połowy
ODPOWIEDZ