Zadanie o wycieraczce - z podstawy maturalnej :-P

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
corner

Zadanie o wycieraczce - z podstawy maturalnej :-P

Post autor: corner »

Jak w miarę bezboleśnie rozwiązać następujące zadanie? Problem jest z tymi nieszczęsnymi radianami:

Rysunek przedstawia kształt obszaru zakreślonego przez wycieraczkę szyby samochodu. Kąt AOC ma miarę 2,5 radiana oraz |OB|=20 cm, a ramię BA wycieraczki ma długość 30 cm. Oblicz pole obszaru, który czyści wycieraczka.



Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Zadanie o wycieraczce - z podstawy maturalnej :-P

Post autor: Rogal »

\(\displaystyle{ P=\frac{\pi r^{2} }{2 \pi} = \frac{\alpha r^{2}}{2}}\)
Oczywiście kąt w radianach.
ODPOWIEDZ