1. Koło o promieniu r jest wpisane w ćwiartkę koła o promieniu R. Znajdź związek między długościami promieni R i r. Oblicz pole reszty, która zostanie po wycięciu koła po promieniu r z ćwiartki koła o promieniu R.
2. Na prostokącie o bokach długości a i b opisano okrąg. Wykaż ,że suma kwadratów odległości każdego punktu tego okręgu od prostych zawierających boki prostokąta wynosi \(\displaystyle{ a^{2}}\) + \(\displaystyle{ b^{2}}\).
2 zadania (Koło wpisane w koło)/Okrąg opisany na prostokącie
- N4RQ5
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki/Wawa
- Pomógł: 104 razy
2 zadania (Koło wpisane w koło)/Okrąg opisany na prostokącie
1)
Więc \(\displaystyle{ R=r+r\sqrt2=r(1+\sqrt2)}\)
Wyliczenie pól to już proste podstawienie powyższego do wzorów.
Więc \(\displaystyle{ R=r+r\sqrt2=r(1+\sqrt2)}\)
Wyliczenie pól to już proste podstawienie powyższego do wzorów.
2 zadania (Koło wpisane w koło)/Okrąg opisany na prostokącie
Mam kłopot z tym zadaniem nr. 2 co napisał kolega
Czy mógłbyś ktoś podać rozwiązanie tego zadania w miarę możliwości? Z góry wielkie dzięki za każdą pomoc.
Czy mógłbyś ktoś podać rozwiązanie tego zadania w miarę możliwości? Z góry wielkie dzięki za każdą pomoc.