Oblicz pole i wysokość rombu.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ChiliGREEN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 23 maja 2008, o 22:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wronki
Podziękował: 5 razy

Oblicz pole i wysokość rombu.

Post autor: ChiliGREEN »

Obwód rombu jest równy 12 cm , a suma przekątnych 8 cm . Oblicz pole i wysokość rombu.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Oblicz pole i wysokość rombu.

Post autor: Wicio »

Przekątne oznaczam jako a i b, zaś bok jako c

\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} ab}\)

\(\displaystyle{ a+b=8}\)
\(\displaystyle{ a=8-b}\)

\(\displaystyle{ Obw=12}\)
\(\displaystyle{ 4c=12}\)
\(\displaystyle{ c=3}\)

\(\displaystyle{ ( \frac{1}{2} a) ^{2} +( \frac{1}{2} b) ^{2} =c ^{2}}\)

za a podstawiasz:\(\displaystyle{ 8-b}\), c masz dane , więc obliczysz sobie b.
Jak obliczysz b, to potem obliczysz a , i pole : \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} ab}\)

Jak obliczysz pole to obliczysz h w ten sposób,że
\(\displaystyle{ P=c h}\) - pole i c masz dane więc wyliczysz h
ODPOWIEDZ