wykaż że........ - równoległobok
-
- Użytkownik
- Posty: 260
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 26 razy
wykaż że........ - równoległobok
Wykaż ze jeśli \(\displaystyle{ d_1,d_2}\) są długościami przekątnych równoległoboku o bokach a b i kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha=60}\) przy czym \(\displaystyle{ d_1}\)
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
wykaż że........ - równoległobok
Skorzystaj z tw. cosinusów, czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} d_{1}^2 = a^2+b^2-2ab \cos 60^{\circ} \\ d_{2}^2=a^2+b^2-2ab \cos (180^{\circ}-60^{\circ}) \end{cases}}\)
Teraz odejmij stronami i dostaniemy tezę zadania. C.N.D
\(\displaystyle{ \begin{cases} d_{1}^2 = a^2+b^2-2ab \cos 60^{\circ} \\ d_{2}^2=a^2+b^2-2ab \cos (180^{\circ}-60^{\circ}) \end{cases}}\)
Teraz odejmij stronami i dostaniemy tezę zadania. C.N.D