Długości boków prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 23 maja 2008, o 22:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wronki
- Podziękował: 5 razy
Długości boków prostokąta
W prostokącie połączono środki sąsiednich boków otrzymując romb,którego obwód jest równy 20a , a pole 24 . Obliczyć długości boków prostokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 23 maja 2008, o 22:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wronki
- Podziękował: 5 razy
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Długości boków prostokąta
pewnie 20 , więc
Pole rombu to:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} xy}\)
gdzie
x i y to boki prostokąta
\(\displaystyle{ Obw=20}\)
więc bok rombu to 5
\(\displaystyle{ a=5}\)
\(\displaystyle{ 24=\frac{1}{2} xy}\)
\(\displaystyle{ xy=48}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{48}{x}}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{2} x) ^{2} +( \frac{1}{2} y) ^{2} =a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2304+x ^{4} -100x ^{2} =0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} =t}\)
\(\displaystyle{ Z:t>0}\)
\(\displaystyle{ t ^{2} -100t+2304=0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=28}\)
\(\displaystyle{ t _{1} = \frac{100-28}{2} =36}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow x=6 y=8}\)
lub
\(\displaystyle{ t _{2} = \frac{100+28}{2} =64}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow x=8 y=6}\)
[ Dodano: 25 Maj 2008, 15:22 ]
W takim razie zamiast 5 wpisz 5a i obliczaj - to nieco utrudni sprawę , ale na takiej zasadzie będziesz musiała liczyć ,a boki wyznaczysz za pomocą "a"
Pole rombu to:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} xy}\)
gdzie
x i y to boki prostokąta
\(\displaystyle{ Obw=20}\)
więc bok rombu to 5
\(\displaystyle{ a=5}\)
\(\displaystyle{ 24=\frac{1}{2} xy}\)
\(\displaystyle{ xy=48}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{48}{x}}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{2} x) ^{2} +( \frac{1}{2} y) ^{2} =a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2304+x ^{4} -100x ^{2} =0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} =t}\)
\(\displaystyle{ Z:t>0}\)
\(\displaystyle{ t ^{2} -100t+2304=0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=28}\)
\(\displaystyle{ t _{1} = \frac{100-28}{2} =36}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow x=6 y=8}\)
lub
\(\displaystyle{ t _{2} = \frac{100+28}{2} =64}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow x=8 y=6}\)
[ Dodano: 25 Maj 2008, 15:22 ]
W takim razie zamiast 5 wpisz 5a i obliczaj - to nieco utrudni sprawę , ale na takiej zasadzie będziesz musiała liczyć ,a boki wyznaczysz za pomocą "a"
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 23 maja 2008, o 22:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wronki
- Podziękował: 5 razy