witam, mam zadanie, ktore wydaje sie proste tylko jakos nie moge tego ugryźć, nie wiem jak to zapisac, prosze o pomoc, oto tresc:
Jeden bok prostokąta zwiększono o 10%, a drugi zmniejszono o 10%. O ile procent zmieniło się pole prostokąta?
pole prostokąta
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
pole prostokąta
a,b- boki prostokąta
Po zwiekszeniu jednego boku i zmniejszeniu drugiego mamy: \(\displaystyle{ 1,1a \ i \ 0,9b}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ P_1=ab\\
P_2=1,1a\cdot 0,9b=0,99ab}\)
Więc:
\(\displaystyle{ ab-100\%\\
0,99ab-x\% \\
x=1\%}\)
Zatem pole prostokata zmniejszyło się o 1% w stosunku do pola prostokąta przed zmianą długości boków
Po zwiekszeniu jednego boku i zmniejszeniu drugiego mamy: \(\displaystyle{ 1,1a \ i \ 0,9b}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ P_1=ab\\
P_2=1,1a\cdot 0,9b=0,99ab}\)
Więc:
\(\displaystyle{ ab-100\%\\
0,99ab-x\% \\
x=1\%}\)
Zatem pole prostokata zmniejszyło się o 1% w stosunku do pola prostokąta przed zmianą długości boków