bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania: W trapezie równoramiennym podstawy mają długość 6 cm i 15 cm, natomiast przekątna trapezu zawiera się w dwusiecznej kąta ostrego trapezu. Oblicz obwód i pole tego trapezu.
Z góry dziękuje;)
trapez równoramienny- pole i obwód.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
trapez równoramienny- pole i obwód.
Oto rysunek:
... tuunt8.jpg
Widać , rozrysowałem Ci kąty i łatwo zauważyć , że ramie ma tyle co górna podstawa więc obwód to:
\(\displaystyle{ Obw= 15+6+6+6}\)
Zaś pole z pitagorasa
\(\displaystyle{ x= \frac{15-6}{2} =4,5}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +h ^{2} = 6 ^{2}}\)
Obliczasz h i pole to:
\(\displaystyle{ P= \frac{15+6}{2} h}\)
... tuunt8.jpg
Widać , rozrysowałem Ci kąty i łatwo zauważyć , że ramie ma tyle co górna podstawa więc obwód to:
\(\displaystyle{ Obw= 15+6+6+6}\)
Zaś pole z pitagorasa
\(\displaystyle{ x= \frac{15-6}{2} =4,5}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +h ^{2} = 6 ^{2}}\)
Obliczasz h i pole to:
\(\displaystyle{ P= \frac{15+6}{2} h}\)