Mam takie zadanko:
Dany jest trójkąt ABC. Podstawa trójkąta wynosi 3. Kąt ABC wynosi 45 stopni, a kąt BAC 30 stopni. Oblicz wysokośc tego trójkata.
obiczyc wysokość
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 19 kwie 2007, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bartoszyce
- Podziękował: 5 razy
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
obiczyc wysokość
\(\displaystyle{ 3=a+h}\)
\(\displaystyle{ ctg30^\circ= \frac{a}{h}}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{3} h}\)
podstawiasz i wyznaczasz h
\(\displaystyle{ ctg30^\circ= \frac{a}{h}}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{3} h}\)
podstawiasz i wyznaczasz h