wartość parametru m

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
patippp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 maja 2008, o 18:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: slask
Podziękował: 1 raz

wartość parametru m

Post autor: patippp »

a.) dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) równanie \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} -4mx + 8m - 4 =0}\)opisuje okrąg?

b.) Dla jakiej wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) okrąg jest styczny do prostej \(\displaystyle{ x = 6}\)
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

wartość parametru m

Post autor: Viathor »

a) \(\displaystyle{ r= \sqrt{a^2+b^2-c} \Leftrightarrow a^2+b^2-c \geqslant 0}\)
aby opisywało okrąg musi mieć promień większy od zera (w przypadku równym zero jest to tylko punkt o współrzędnych środka)
Tak więc:
\(\displaystyle{ 4m^2-8m+4>0\\
\Delta=0\\
m 1}\)

b) \(\displaystyle{ \begin{cases} x=6 \\ x^2+y^2-4mx+8m-4=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 36+y^2-24m+8m-4=0\\
\Delta=0\\
m=2}\)


edit no miałem 1 na kartce a wpisałem 0...thx
Ostatnio zmieniony 19 maja 2008, o 22:02 przez Viathor, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

wartość parametru m

Post autor: meninio »

W punkcie a powinno raczej wyjść \(\displaystyle{ m 1}\) - masz tam błąd na końcu.

Natomiast w punkcie b powinno wyjść \(\displaystyle{ m=2}\).
patippp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 maja 2008, o 18:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: slask
Podziękował: 1 raz

wartość parametru m

Post autor: patippp »

dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ