Trapez wpisany w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kacpr90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 25 mar 2008, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ffd
Podziękował: 10 razy

Trapez wpisany w okrąg

Post autor: kacpr90 »

W trapez prostokątny wpisano okrąg o r=6cm. Dłuższe ramie tego trapezu ma 13 cm. oblicz dlugość:
A)wysokości
b)odcinków na jakie punkt styczności podzielił dłuższe ramie trapezu
c)podstaw
gobi12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 18 mar 2008, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 6 razy

Trapez wpisany w okrąg

Post autor: gobi12 »

a)

\(\displaystyle{ h=2r \\
h= 2* 6= 12cm}\)
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

Trapez wpisany w okrąg

Post autor: Mortify »


jakby nie bylo widac

Kod: Zaznacz cały

http://www.speedyshare.com/data/112810877/10986482/69340485/trapez.JPG


\(\displaystyle{ y=r=6}\)
\(\displaystyle{ h=12}\)
\(\displaystyle{ x+z=13}\)
mozemy wyznaczyc dlugosc odcinka z-x
\(\displaystyle{ (z-x)^{2}+12^2=13^2}\)
\(\displaystyle{ z-x=5}\)
z czworokata opisanego na okregu mamy:
\(\displaystyle{ 6+x+6+x+5=12+13}\)
\(\displaystyle{ x=4}\)
\(\displaystyle{ z=4+5=9}\)
czyli mamy odpowiedz: na odcinki o dlugosci 4 i 9

a dlugosci podstaw to: 9+6=15 i 6+4=10[/latex]
ODPOWIEDZ