Zadanie z rombem
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 3 sty 2008, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niewiem Sam
- Podziękował: 27 razy
Zadanie z rombem
Jedna z przekatnych rombu jest dwa razy dluzsza od drugiej. wyznacz stosunek obwodu rombu do sumy jego przekatnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Zadanie z rombem
\(\displaystyle{ (\frac{1}{2}d)^2+d^2=a^2\\Adamusos pisze:Jedna z przekatnych rombu jest dwa razy dluzsza od drugiej. wyznacz stosunek obwodu rombu do sumy jego przekatnych.
a=\frac{\sqrt{5}}{2}d\\
\\
\frac{4a}{d+2d}=\frac{4\cdot \frac{\sqrt{5}}{2}d}{3d}=\frac{2\sqrt{5}}{3}}\)