Figury płaskie: zadanie tekstowe
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 15 wrz 2007, o 15:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niedzbórz
- Podziękował: 11 razy
Figury płaskie: zadanie tekstowe
Kwadratowy stół ma po obu stronach przedłużenia mające kształt półkola o średnicy równej bokowi kwadratu. Po rozłożeniu stołu jego pole wynosi \(\displaystyle{ 5,4 m^2}\). Oblicz długość boku stołu przed rozłożeniem z dokładnością do 1 cm.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Figury płaskie: zadanie tekstowe
Pole=pole kwadratu+ 2pola półokręgów( czyli w sumie okręgu o promieniu 1/2a
\(\displaystyle{ P=a ^{2} + \pi (\frac{1}{2} a) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 5,4=a ^{2} + 3,14 \frac{1}{4} a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 5,4=a ^{2}+0,785a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 5,4=1,785 a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a 1,74 m}\)
\(\displaystyle{ a 174cm}\)
\(\displaystyle{ P=a ^{2} + \pi (\frac{1}{2} a) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 5,4=a ^{2} + 3,14 \frac{1}{4} a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 5,4=a ^{2}+0,785a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 5,4=1,785 a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a 1,74 m}\)
\(\displaystyle{ a 174cm}\)