równanie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
funky97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

równanie

Post autor: funky97 »

\(\displaystyle{ x= \frac{4}{2+ \sqrt{2} }}\)

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania, jest to oczywiście fragment pewnego zadania, gdyż z resztą zadania nie mam problemu. Wystarczy mi podpowiedź przez co mam pomnożyć licznik i mianownik. Powinno wyjść \(\displaystyle{ 4( \sqrt{2}-1)}\), a mi wychodzą całkiem inne wyniki. Dziękuję z góry za pomoc.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

równanie

Post autor: lukasz1804 »

Mamy \(\displaystyle{ x=\frac{4}{2+\sqrt{2}}=\frac{4(2-\sqrt{2})}{(2+\sqrt{2})(2-\sqrt{2})}=\frac{4(2-\sqrt{2})}{4-2}=2(2-\sqrt{2})=2\sqrt{2}(\sqrt{2}-1)}\) - tyle wychodzi...
Awatar użytkownika
funky97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

równanie

Post autor: funky97 »

Dziękuję bardzo, widocznie w książce jest błąd w wyniku.
ODPOWIEDZ