Oblicz długość boków i miary kątów trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 17 maja 2008, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Oblicz długość boków i miary kątów trójkąta
Pole trójkąta o podstawie a=8 jest równe 16 a kat y miedzy bokami a i b ma miare 30. Oblicz długość pozostałych boków i miary pozostałych kątków tego trójkąta.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2008, o 14:44 przez kugelsicher, łącznie zmieniany 1 raz.
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Oblicz długość boków i miary kątów trójkąta
Ze wzoru na pole trójkąt łatwo obliczmy \(\displaystyle{ b \ : \ \frac{8\cdot b \sin 30^{\circ}}{2}=16 \iff b=8}\) Następnie z tw. cosinusów mam równanie: \(\displaystyle{ c^2=8^2+8^2-2 8 8 \cos 30^{\circ} \iff c=8 \sqrt{2- \sqrt{3} }}\) Jeżeli trójkąt jest równoramienny to
\(\displaystyle{ 2 +30^{\circ}=180^{\circ} \iff = 80^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ 2 +30^{\circ}=180^{\circ} \iff = 80^{\circ}}\)